• Интересни заглавия от кино-литературния фестивал Cinelibri

    Интересни заглавия от кино-литературния фестивал Cinelibri

    През вече далечната 1990 година издателство „Колибри“

    Интересни заглавия от кино-литературния фестивал Cinelibri

    През вече далечната 1990 година издателство „Колибри“ за първи път стъпва на българския пазар. Макар и да се развива в нелеките години на прохождащата демокрация, издателството бързо добива популярност и днес се е  наложило като собствен бранд. Свидетелство за високия професионализъм и отдаденост на книгоразпространението са и редицата награди, които „Колибри“ получава през годините. Сред тях е и най-голямата национална награда - „Христо Г. Данов“ в категория Преводна художествена литература, за своята престижна поредица „Съвременна европейска проза“. Каталогът на издателството побира над 1000 заглавия, като всяка година излизат 120 нови.

    „Аз не съм идвал в България, но съм чувал, че е красива страна. Вие може би също не сте идвали е Япония. Но не е ли прекрасно това, че можем да се опознаем взаимно чрез книгата, чрез четивото като мост помежду ни.“, казва Харуки Муриками по повод издателство „Колибри“, което разпространява неговите книги.

    Не само мост между автор и читател създава „Колибри“, но вече свързва читателя и с киното, предоставяйки една своеобразна симбиоза между книга и филм. Става дума не за друго, а именно за фестивала „Cinelibri“, който „Колибри“ организира за втора поредна година. „От белия лист до големия екран“ е надсловът, под който ще премине „Cinelibri“ от 5 до 16 октомври. И не случайно. Тази година издателството е подготвило много и най-разнообразни екранизации на книги, както и няколко изненади. Над сто пълнометражни и един дикументален филм ще бъдат представени на тазгодишното издание. Фестивалът се провежда не само на територията на София, но обхваща и Пловдив, Варна, Ловеч, Враца, Видин, Търговище и Сливен. Началото ще бъде поставено в 19:00 часа на 5 отомври в зала 1 на НДК със среща с Федерик Бегбеде и прожекция на неговия филм „Идеалът“ (екранизация на „Помощ, простете“)

    Не само това е сред изненадите, които е подготвил кино-литературният фестивал. Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн са знаменитостите, с които българската публика ще има възможността да се срещне. „Тирза“ е филмът, който Грюнберг ще представи на 12 и 13 октомври. Екранизацията е по негов собствен роман, титулуван с различни награди. 14 и 15 октомври са отредени на чешката легенда Иржи Менцел, който ще представи филм по книгата на Бохумил Храбал „Обслужвал съм английския крал“. Документалният филм „Книжарят“, посветен на Ромен Гари, е френско-българският проект, в който участва Катрин Бернщайн

    Филмите, които българската публика ще има удоволствието да види са: „Геният“, „Любовникът“, За мишките и хората“, „Аз и Камински“, „Тя“, „99 франка“, „Да убиеш присмехулник“, „Човек на име Уве“ и още много други.

    Киносалоните, в които могат да бъдат гледани филмите са Дом на киното, Люмиер,  кино Одеон, НДК (зала 1), Френски институт, Културен център G8, Euro Cinema.

    книги филми нови заглавия

    Оценка на новината

    0