• Webit.Festival ще търси как да подобри градската среда

    Webit.Festival ще търси как да подобри градската среда

    Столична община отдавна работи по своя проект за „Зелена София” и част от новия бюджет също ще бъде насочен към подобряване на условията за живот в столицата.

    Webit.Festival ще търси как да подобри градската среда

    Столична община отдавна работи по своя проект за „Зелена София” и част от новия бюджет също ще бъде насочен към подобряване на условията за живот в столицата.
    Мръсният въздух, задръстванията, липсата на паркоместа и недобрата инфраструктура са част от проблемите на София, с които се очаква да се справи Столична община.

    90% от градското население в света диша замърсен въздух, а Световната здравна организация прави проучване с плашещи резултати – 8 млн души умират всяка година от замърсяванията на въздуха. Целият свят е насочил сили към откриването на решение за тези проблеми. Вече видяхме иновативно устройство, което пречиства въздуха, така както биха го направили 275 дървета. GEYSER представи мрежа за ефективен енергиен разход, а Telensa предложи система за умно паркиране.

    Кметът на София – Йорданка Фандъкова, също усърдно работи по превръщането на столицата в умен град. Още през октомври, тя създаде екип, който да анализира различни фактори и да изготви план как да бъде подобрен живота в града. Още на миналото издание на Webit.Festival, Фандъкова отбеляза, че София бързо се превръща в международен център за стартъпи в IT сектора, защото е с една от най-бързите интернет връзки в света.

    Тази година Webit.Festival ще се проведе на 25 и 26 април. Основната тема на събитието ще бъдат умните градове и е насочено основно към стартъпите, от които основно идват добрите идеи за иновации, свързани със зелените градове. Гостите ще могат да чуят лектори, говорещи на теми като изкуствения интелект, здравните технологии, виртуална реалност, интернет на всичко и други.

    В основата на Webit.Foundation стои именно развитието на градската среда. Фестивалът се провежда под патронажа на Европейската комисия, българския президент Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Над 5000 посетители от 80 държави ще имат възможност да обменят идеи и опит.

    „Умните градове ще формират бъдещето много повече от държавните политики. Именно те ще бъдат авангарда на дигиталната трансформация, която вече е дълбоко социална.”, казва Пламен Русев, председател на Webit.Foundation.

    Webit Festival умни градове "Зелена София" подобряване на градската среда Webit.Foundation

    Оценка на новината

    5.00