• Българка е новият щатен композитор на Концертния оркестър на BBC

    Българка е новият щатен композитор на Концертния оркестър на BBC

    Концертният оркестър на BBC се сдоби с нов щатен композитор. Позицията ще заеме българката Добринка Табакова.

    Българка е новият щатен композитор на Концертния оркестър на BBC

    Концертният оркестър на BBC се сдоби с нов щатен композитор. Позицията ще заеме българката Добринка Табакова. Тя ще ръководи три оркестрови комисии и ще проучва съставите.
    „Вълнувам се от поканата да се включа в екипа като щатен композитор. Оркестърът има разнообразен репертоар и е много харесван от публиката. Ще работя с велики музиканти и много се радвам. С нетърпение очаквам да стана част от това и да развивам нови идеи.”, казва Табакова.

    В задълженията на новия щатен композитор влиза още артистично планиране на работата на оркестъра при различни участия – музикални концерти, записи и различни проекти. Добринка ще бъде част от екипа за минимум три години.

    Заемането на този пост не е първото голямо постижение на Добринка Табакова. Нейният дебютен албум „String Paths” е номиниран за наградата „Грами” през 2014г. Работила е с Кралското филхармонично общество, Britten Sinfonia и BBC Радио.
    Нейният химн за златния юбилей на кралица Елизабет, печели първа награда. Табакова не спира да работи усърдно и през 2011г. идва следващото признание – първа награда на Конкурса за хорова музика „Сорел” в Америка.

    През 2015г., Добринка попада в класацията „10-те млади композитори, които ще променят лицето на класическата музика”.
    Родом от Пловдив, Добринка вече 25 години живее в Лондон. Там тя завършва консерваторията „Гилдхол” и след това придобива докторска степен по композиране от Кингс Колидж в Лондон.
     

    Добринка с нетърпение очаква да заеме новия си пост като щатен композитор и е готова да се изправи пред новите предизвикателства, които той ще предложи.

    Концертен оркестър на BBC Добринка Табакова щатен композитор

    Оценка на новината

    5.00