• Малко селце в Швейцария пуска собствена валута, за да запази икономиката си

    Малко селце в Швейцария пуска собствена валута, за да запази икономиката си

    Малко швейцарско курортно селце предприе интересна мярка за опазване на местната си икономика.

    Малко селце в Швейцария пуска собствена валута, за да запази икономиката си

    Малко швейцарско курортно селце предприе интересна мярка за опазване на местната си икономика. Ле Диаблере пусна в обращение своя собствена валута. Ле Диаблере е ски курорт и тази стъпка има за цел да бъдат финансирани кабинков лифт, който е много важен за туристическия наплив.

    Всяка монета от новата валута, носи лика на стария лифт. Името на монетките е „инсенау” и е същото като това на местността, до която се стига с лифта. Една инсенау струва 10 швейцарски франка.

    Инсенау е влязла в обращение през декември, а всеки посетител може да я ползва в ресторанти, магазини и различни институции в селцето, до края на април.

    Идеята за тази стъпка идва от Фондация за защита на интересите. Целта е да бъдат събрани 250 000 франка, за да се изгради новото съорежение, от което селцето има нужда, за да събуди повече интерес у туристите.

    Ле Диаблере дълго време води битка за запазването на ски зоната си и собствената валута е част от тази битка. Наскоро селцето загуби и финансовата подкрепа от регионалните власти, така че икономиката и развитието, не само на селцето, но и неговите жители е в ръцете на туризма.

    Швейцария Ле Диаблере има собствена валута валута

    Оценка на новината

    0