• Мит ли е, че програмистите в България взимат 5000 лв. месечна заплата?

    Мит ли е, че програмистите в България взимат 5000 лв. месечна заплата?

    Най-бързо развиващият се сектор у нас е този на IT технологиите.

    Мит ли е, че програмистите в България взимат 5000 лв. месечна заплата?

    Най-бързо развиващият се сектор у нас е този на IT технологиите. В България има дефицит на компетентни кадри в този сектор, така че няма опасност от пренасищане на пазара на труда, въпреки че хиляди младежи всяка година решават да станат програмисти. Защо? Защото смятат, че програмистите взимат заплата над 3000 лв. месеца.

    Може би. Но това не се отнася за начинаещите в бранша. Всяка една професия има едно ниво на заплатата, която е горе-долу еднаква навсякъде. Широко разпространено е, че един програмист взима висока заплата и това е така, в сравнение със заплатите в други сектори в страната.

    Реално погледнато, обаче един начинаещ програмист взима заплата, движеща се около 1000-1200 лв. в малка фирма. Разбира се, тази сума расте с течение на времето и е свързана с професионалните успехи на служителя. Малките фирми, които се занимават с IT разработки, в никакъв случай не могат да предложат на своите служители космически суми. В интернет има информация, че заплатите на IT специалистите започват от 5000 лв.

    Но една малка фирма, в която да речем работят 4-ма програмисти, не би могла да си позволи да отделя 20 000 лв. на месец само за техните заплати, какво остава да изплаща заплати на останалите си служители, да покрива битовите си сметки и в крайна сметка да излезе на печалба.

    Различните компании търсят кадри, които са добре подготвени в различни сектори на програмирането. Това е една от малкото професии, в които няма как да компенсираш липсата на качество с количество. "Това е начин на мислене, не е свързано с наизустяване на алгоритми и владеенето на един език". Това е мнението на повечето хора, които работят в бранша. За да бъдеш програмист трябва да имаш не само умения, но и усет. 

    В момента се предлагат много обучения за IT специалисти, които могат да послужат за преквалификация. Никой, обаче, не бива да тръгва с нагласата, че ще изкара милиони за съвсем кратко време. В момента програмистите взимат около 4 пъти над средната работна заплата в страната, но това се отнася за напредналите хора, които вече са показали своите възможности на работодателите си и са спечелили доверието им.

    Все пак програмистите са и още много дълги години ще останат ценни кадри за пазара на труда.

    IT специалисти програмисти IT сектор заплата на програмистите

    Оценка на новината

    5.00