• World Economic Forum представя професиите на бъдещето

    World Economic Forum представя професиите на бъдещето

    Университети предлагат хиляди възможности и варианти на студентите, които искат да учат.

    World Economic Forum представя професиите на бъдещето

    Университети предлагат хиляди възможности и варианти на студентите, които искат да учат. Обикновено студентите се насочват към специалност, която би им била интересна, но и никой от тях не пропуска да вземе в предвид и бъдещите перспективи.

    World Economic Forum подбира няколко професии на бъдещето, в които постоянно се търсят нови кадри, заплащането е много добро и освен това рискът служителите да бъдат заменени от роботи е много нисък.

    Ето кои са те:

    1. IT специалисти
    По целия свят това е най-бързо развиващият се сектор. Работодателите търсят най-вече специалисти в областта на програмирането, компютърните науки и мрежите. Средната годишна заплата в Европа за един разработчик на софтуер и приложения е около 99 530 долара.

    2. Инженер
    Софтуерно инженерство, системи, биомедицинско инженерство, електротехника и други са специалностите, които биха дали голямо предимство на бъдещите служители. Електроинженерите взимат около $95 780 на година в Европа.

    3. Архитект
    Архитектите са дефицитни кадри у нас, а и по света. Това е една от специалностите, които винаги ще отварят нови врати. Средно един архитект взима $138 720 на година. И това ако не е стимул.

    4. Мениджъри
    Бизнесът винаги ще се развива, но без човека това няма да бъде възможно. Добри мениджъри ще се търсят винаги, а специалностите Бизнес администрация и Международен бизнес са тези, които се търсят най-много от работодателите. Средната заплата за един маркетинг мениджър в Европа е 137 400 долара на година.

    5. Медицински работници
    Лекари, мед. Сестри, биолози и други са най-търсените специалности от студентите. Това са специалности, които отварят много врати и са вечно актуални, въпреки навлизането на технологиите и в тези сфери. Средно един лекар, например, взима около $97 280 долара на година.

    6. Специалисти по финансите
    Счетоводството винаги е било търсена услуга и в бъдеще това няма да се промени. Макар, че тази професия би могла да бъде автоматизирана, това едва ли ще стане, тъй като освен, че се занимават със сложни сметки, счетоводителите обикновено трябва да взимат и важни решения, в които понякога превес трябва да вземе дадена емоция. Счетоводителите и одиторите взимат средна годишна заплата около $76 670 годишно.

    World Economic Forum

    Оценка на новината

    0