• Всеки четвърти българин иска да напусне страната

    Всеки четвърти българин иска да напусне страната

    Данните от националното представително проучване сочат, че всеки четвърти българин обмисля да емигрира.

    Всеки четвърти българин иска да напусне страната

    Данните от националното представително проучване сочат, че всеки четвърти българин обмисля да емигрира. Малко над 50% от младежите между 18 и 29 години имат намерение да живеят извън родината си. Това е най-голямата възрастова група.

    Най-атрактивна за анкетираните се оказва Германия. Веднага след нея се нареждат Англия и Испания. САЩ и Италия също попадат в списъка с желани дестинации. Пред участниците в проучването са поставени три опции – да останат да живеят на настоящето си местоположение, да мигрират в друго населено място в страната или да емигрират извън пределите на България. Малко под 70% са избрали опцията да не променят местоживеенето си, а само 7% са решили да се преместят в друг град в България.

    Около 62% от българските граждани са на мнение, че жизненият стандарт в страната може да бъде подобрен. Около 1/3 са на обратното мнение. Прави впечатление, че по-оптимистично настроени са висшистите в страната. Що се отнася до тях, на въпроса дали живеят в лишения, над  една четвърт от завършилите висше образование отговарят, че не им се налагат лишения. Повече от 50% от населението сочи, че живее, лишавайки се от някои неща. В София, обаче живеят повече хора без лишения, отколкото хора, които допускат големи лишения в ежедневието си.

    Според гражданите образованието в страната не е на нужното ниво. Над 80% от участниците в анкетата се съгласяват, че е важно да си добре образован, за да успееш да постигнеш целите си. Притеснителен е фактът, че около една четвърт от младите не смятат, че това твърдение е вярно. Една четвърт от българите са готови да работят повече срещу повече пари. Малко над 50% се съгласяват на 8-часов работен ден.

    Сред групата на младежите между 18 и 29 години се отчита най-висок процент на желание за смяна на работното място. Най-висока концентрация на желаещи за смяна на работата има в София и това е логично, тъй като столицата предлага много повече възможности за реализация.

    емиграция от България Национално представително проучване анкета за жизнения стандарт на живот

    Оценка на новината

    0