• Гласуваме онлайн за евродепутати през 2019г.

    Гласуваме онлайн за евродепутати през 2019г.

    Идеята за машинното гласуване отпадна за момента, но ЦИК вече работи по създаването на софтуер, който да позволи онлайн гласуването.

    Гласуваме онлайн за евродепутати през 2019г.

    Идеята за машинното гласуване отпадна за момента, но ЦИК вече работи по създаването на софтуер, който да позволи онлайн гласуването. Очаква се то да бъде достъпно още през 2019г., когато ще гласуваме за евродепутати.

    Онлайн гласуването ще позволи на всички българи по целия свят да вземат участие в гласуването без излишни регистрации. Още следващата година системата ще бъде пусната експериментално. Това става ясно от изказване на Росен Желязков, председател на Държавна агенция „Електронно управление”.

    Отворения код, който системата ще позлва, ще позволи на хората да контролират прострачността. Съществуват опасности за кибер атаки, затова голямо внимание и средства ще бъдат отделени за защита. Системата за онлайн гласуване ще бъде достъпна за абсолютно всички устройства, свързани с интернет, независимо от операционната им система и специфичните характеристики.
     

    онлайн гласуване ЦИК Държавна агенция "Електронно управление"

    Оценка на новината

    0