• Как Forbes даде старт на една нова индустрия?

    Как Forbes даде старт на една нова индустрия?

    Замисляли ли сте се кой прави всички класации и статистики, на които ежедневно се доверяваме.

    Как Forbes даде старт на една нова индустрия?

    Замисляли ли сте се кой прави всички класации и статистики, на които ежедневно се доверяваме. От както списание Forbes публикува през 1982 г. своята първа класация за най-богатите американци, индустрията за изготвянето на класации се превърна в истински бунт.

    В момента света може да се довери на 6 различни класации, които следят богатството на милиардерите. Всъщност изготвянето на класации се е превърнало в една много доходоносна дейност.

    През 2012г. компанията Bloomberg се впусна в бизнеса с изследването на милиардерите. Компанията актуализира класацията си постоянно. Няколко месеца след това Hurun, базирана в Шанхай опита да следи световното богатство, но след това се спря само на Китай.

    Две години по-рано двама бивши журналисти на Forbes създадоха компанията Wealth-X, която се съсредоточава само над най-богатите хора. В момента там работят над 170 души, които постоянно анализират резултатите, за да ги предадат на различни компании, банки и други.

    В различните класации броят на милиардерите е различен. Според някои в момента света разполага с 2500 милиардера, а други твърдят, че те са малко под 1800. Богатството на дадена личност също е различно. Доналд Тръмп, например, нарече класацията на Bloomberg „срамна”, след като те оцениха състоянието му на 3 млр. долара. Тръмп, обаче е на мнение, че разполага с повече от 10 млрд. долара.

    Ингвар Кампард, основател на Ikea, намира място в класацията на Bloomberg, като е оценен на над 43 млрд. долара. Forbes, обаче дори не смята, че той е богат и не му отрежда място в най-престижната си класация.

    Първото място не се оспорва от никого. То е запазено за Бил Гейтс, основател на Microsoft. Единственият спор възниква по повод истинската стойност на богатството. То варира между 75 и 86 млрд. долара.

    Всъщност да бъдеш в подобна класация не е само пресижно. Много милиардери не искат имената им да попадат в подобна класация, за да запазят анонимност. Други, като Тръмп например, нямат нищо против света да знае, че той разполага с богатство еквивалентно на това на 1/3 от цялото население на Земята.

     

    милиардери Forbes класация на най-богатите хора в света

    Оценка на новината

    0