• София получи награда за подобряване на градската мобилност

    София получи награда за подобряване на градската мобилност

    София е сред най-добрите евроградове в подобряването на градската мобилност.

    София получи награда за подобряване на градската мобилност

    София е сред най-добрите евроградове в подобряването на градската мобилност. Столицата ни е отличена с награда в европейската инициатива „Седмица на градската мобилност”. София се пребори с 2400 града и намери място в Топ 10.

    Миналата година инициативата се радва на рекорден брой страни, изявили желание да се включат в инициативата. Победител е шведският град Малмьо. В челната десетка влизат и Лисабон, Скопие, Будапеща, Мурсия и други.

    Директорът на Дирекция „Международно сътрудничество”, Методи Аврамов, получи наградата, присъдена на София.
    „В София се подновява подвижният състав, а строежът на метрото напредва. Имахме и събития в Седмица на мобилността. На 22-ри септември е денят без автомобили. Тогава центърът на столицата беше достъпен само за пешеходици и велосипедисти. В София има и амбициозна програма – велосипедни събития, фестивал, на който бяха показани електрически велосипеди, маратон, ретротрамвай, пешеходни и вело събития.”, коментира Аврамов.

    София може да достигне и първото място. За целта са нужни много промени. Като за начало трябва да се даде стимул на гражданите да се придвижват с велосипед или пък с градския транспорт. Велосипедната инфраструктура трябва да бъде подобрена, трябва да има повече пешеходни алеи.
    В момента в София има над 50 км. велоалеи и все повече хора предпочитат велосипеда като основно превозно средство. Началото вече е поставено.

    софия градска мобилност велосипедна инфраструктура Седмица на градската мобилност

    Оценка на новината

    0