• Едни от най-успелите хора в света подкрепят идеята за базов доход

    Едни от най-успелите хора в света подкрепят идеята за базов доход

    Безусловният базов доход развълнува първо Холандия и Финландия, а след това темата завладя и останалия свят.

    Едни от най-успелите хора в света подкрепят идеята за базов доход

    Безусловният базов доход развълнува първо Холандия и Финландия, а след това темата завладя и останалия свят. В холандският град Утрехт ще се осъществи такъв проект с мечено безусловно възнаграждение от 890 евро.

    В Швейцария се проведе референдум по темата и идеята беше отхвърлена със 78% против. Островът Принц Едуард, провинция на Канада, също стартира проекта, а в Онтарио властите също обмислят такава възможност.

    Оказва се, че и някои от най-влиятелните хора подкрепят идеята. Ето и кои са те:

    Илън Мъск
    Според предприемача, с навлизането на технологиите и опасността от изгубване на работните места, трябва да се помисли за подобна стъпка, за да се обещетят гражданите.

    Андрю Енджи
    Съоснователят на електронната образователната платформа Coursera коментира, че „повече от всякога се нуждаем от гражданска заплата, за да се осигури добро образование и да се създаде подем.

    Сам Алтман
    Алтман е президент на най-големия стартъп инкубатор. Той също подкрепя безусловния базов доход и също като Мъск смята, че това ще компенсира гражданите, ако роботите ги изместят от работните им места.

    Пиер Омидияр
    Основателят на eBay дари 493 хил. долара на организацията си Оmidyar Network, за да стартира проект с безусловен базов доход в Кения и така да убеди скептиците в предимствата. 

    известни личности безусловен базов доход месечно безусловно възнаграждение

    Оценка на новината

    0