• Най-дефицитните професии в България

    Най-дефицитните професии в България

    Едни от най-дефицитните професии в България са електротехник, стругар, акушер и тираджия.

    Най-дефицитните професии в България

    Едни от най-дефицитните професии в България са електротехник, стругар, акушер и тираджия. Това става ясно от проучването на Асоциация на индустриалния капитал. Това проучване би трябвало да смекчи разликата между търсенето и предлагането на работни места в страната.

    От данните става ясно, че липсват кадри в секторите електротехника, транспорт, медицина и машиностроене. Липсата се изчислява на около 30 000 служители. В същото време тези сектори показват устойчив растеж, но липсата на квалифицирана работна сила спира развитието.

    В секторите на машиностроенето и електротехниката се търсят повече от 17 000 човека. В сферата на транспорта липсват около 1600 човека. Там основната пречка не е заплащането, което е на доста добро ниво, а липсата на почивка. Тираджиите, например, работят почти непрестанно и не могат да бъдат сигурни дали ще се приберат по празници или при спешни случаи.

    В България трябва да настъпят промени и да бъдат създадени нови проекти, които да привлекат младите хора. Според Емилия Ченгелова, ръководител на проекта, младите не смятат професиите стругар и заварчик за елитни и престижни. Голям проблем е за тях, че тези професии изискват работа на крак. Заплащането в тези сфери е добро, но за сметка на това, често не са осигурени добри условия.

    дефицитни професии липса на кадри липса на работна сила

    Оценка на новината

    0