• 7 събития в технологичния свят, които определиха историята

    7 събития в технологичния свят, които определиха историята

    Технологичният свят се развива изключително бързо. Големите компании се развиват постоянно, на пазара излизат нови конкурентни фирми, а потребителите се радват на все повече нови и интересни продукти.

    7 събития в технологичния свят, които определиха историята

    Технологичният свят се развива изключително бързо. Големите компании се развиват постоянно, на пазара излизат нови конкурентни фирми, а потребителите се радват на все повече нови и интересни продукти.
    Както във всеки друг сектор и в този са се случили някои неща, предопределили хода на събитията. Ако някои от тях не бяха се случили, днес технологичният свят щеше да е съвсем различен.
     

    Netflix и Blockbuster
    Докато Blockbuster държи стабилни позиции на пазара, създаделя на Netflix – Рийд Хейстингс иска да продаде компанията си именно на гиганта. Обявената сума е 50 млн. долара, но Blockbuster отхвърля предложението. Така Netflix става изключително успешна компания и праща DVD носителите в миналото.
     

    Гейст и Apple
    Бил Гейтс е на върха заедно с Microsoft. През това време технологичния гигант Apple е доста закъсала компания. Така Гейтс решава да закупи акции в компанията на стойност 150 млн. долара и така спасява Apple. Какво щеше да стане ако милиардерът не беше инвестирал в Apple? Как щяха да изглеждат смартфоните днес? Щеше ли Apple да се справи с финансовите си проблеми и отново да се превърне в най-големия производител на смартфони и една от най-скъпо платените компании в света?

    Nintendo, Sony и Philips
    През последното десетилетие на миналия век Sony и Nintendo са сътрудници по проекта Super Nintendo Entertainment System. Nintendo, обаче решава, че този проект не си заслужава и започва да си партнира с Philips по проект за СD носители. Те са доста успешни, но славата им бързо залязва. В същото време, обаче Sony създава PlayStation, който бележи бум и продължава да се развива.

    Western Union и телефонът
    Прочутият създател на телефона Александър Бел предлага своята идея на Western Union, но компанията отказва. Така Бел създава Bell Telephone Company, която след това бива придобита от AT&T.

    RealNetworks и iPod
    Създателят на iPod Тони Фейдъл предлага своята идея на RealNetworks, но те смятат, че идеята не струва. Останалото е история.
     

    Apple и недоверието
    Стив Джобс, Стив Возняк и Рон Уейн са тримата създадетели на гиганта Apple. Уейн, обаче не смята, че компанията ще успее. В този момент той държи 10 на сто от акциите на компанията и ги продава за 1500 долара. Ако не беше направил това, сега дела му в Apple щеше да се оценява на 50 млрд. долара.

    Google и Yahoo
    Докато Yahoo е на върха, Google е все още малка търсачка, неизвестна почти никому. Yahoo иска да придобие Google, но в крайна сметка до сделка не се стига. Сега Google е технологичен гигант, докато звездата на Yahoo бавно залязва.

     

    Apple технологии google Yahoo технологичен свят развитие на технологиите

    Оценка на новината

    5.00