• Физиците ще бъдат най-търсените кадри до няколко години

    Физиците ще бъдат най-търсените кадри до няколко години

    Големият дефицит на технически специалисти продължава да притеснява работодателите в страната.

    Физиците ще бъдат най-търсените кадри до няколко години

    Големият дефицит на технически специалисти продължава да притеснява работодателите в страната. Те настояват за държавни стипендии за технолози и инженери. През следващите години ще се засили търсенето на инженерни специалисти – 3D инженери, скейт парк инженери, оптични инженери, инженери автоматизация и други.

    Дефицит се усеща и в сектора на физиката и то не само в България, а в световен мащаб. Училищните ръководства в страната изпитват затруднения да осигурят учители по физика. Сложна е ситуацията и при аспиранти в електро-инженерните науки.

    Повече от 90% от завършилите физика в страната напускат България, като по-предпочитани дестинации са САЩ, Канада, Русия и Китай. Според експертите липсата на кадри в този сектор в България се дължи на факта, че все още върлува митът за ниското заплащане и ограничения брой професии.

    Оказва се, че съвсем скоро най-търсените професии в света ще бъдат в сектора на физиката и инженерните специалности. Очаква се дефицитът да се засили, а заплатите да растат, за да се стимулира образованието в тези насоки.

    физика инженери инженерни науки дефицит на кадри

    Оценка на новината

    0