• Служителите с почасова заетост искат повече работа срещу по-висока заплата

    Служителите с почасова заетост искат повече работа срещу по-висока заплата

    Европейската статистическа служба публикува данни, които показват, че всеки четвърти българин, който работи на непълен работен ден е готов да потърси допълнителна работа.

    Служителите с почасова заетост искат повече работа срещу по-висока заплата

    Европейската статистическа служба публикува данни, които показват, че всеки четвърти българин, който работи на непълен работен ден е готов да потърси допълнителна работа. От статистиката не става ясно колко от запитаните биха желали да преминат на пълен работен ден.

    За сметка на това става ясно, че повечето от служителите биха искали да работят повече и съответно да получават по-висока заплата. България не е единствената страна в ЕС, която показва подобни резултати. На първо място според статистиката на Евростат е Гърция, където цели 74% от служителите на непълен работен ден биха искали да получат повече работа.

    Внушителен процент се наблюдава и в Кипър и Испания – 63% и 50% съответно. В Португалия и Словакия нивата са малко под 50%. Като цяло в ЕС има 9.5 милиона души, които работят почасово, но биха искали да увеличат работните си часове.

    Най-ниски нива се наблюдават в Чехия, Малта и Люксембург – 8%, 10% и 11%. Според изследването на Евростат 2/3 от желаещите повече работа са жени.
    През 2016г. 80% от работещите е ЕС са били заети на пълен работен ден.

    ЕС Евростат работни часове повече работа

    Оценка на новината

    0