• Мъдрост и технологии са събрани в библиотеката на бъдещето

    Мъдрост и технологии са събрани в библиотеката на бъдещето

    Тази иновативна библиотека събира в себе си, мъдростта и знанията на поколенията, но и технологичните развития на днешното време.

    Мъдрост и технологии са събрани в библиотеката на бъдещето

    Всичко, което познаваме ще бъде съвсем различно, след съвсем кратко време. Това важи дори за нещата, които на пръв поглед нямат нужда от промени. Днес Ви разказваме за една библиотека. От бъдещето.

    Архитектите и общностите се борят да дефинират библиотеката от 21-ви век и представляват промяна на парадигмата от заглушеното хранилище на физически книги в техническо и приобщаващо пространство, което обединява хората около ученето, споделените интереси и изследването.

    И така, как изглежда библиотеката на бъдещето? Един поразителен пример е Dokk1,намираща се в Дания. Dokk1 спечели и приз за най-добра публична библиотека. И наградата е напълно заслужена.

    Проектирана от Schmidt Hammer Lassen Architects и завършена през 2015 г., библиотеката победи библиотеките от Австралия и САЩ по време на ежегодната среща на Международната федерация на библиотечните асоциации и институции в Колумб, щата Охайо.

    Dokk1 е необичайно успешна и е отворена за всяко поколение и социална класа, а от друга страна придава чувство за модерен дизайн и функционалност.

    Простирайки се на повече от 383 000 квадратни метра,Dokk1 е най-голямата обществена библиотека в Скандинавия. Интериорът е с гъвкав дизайн, който му позволява разместване на мебелите, за да бъдат организирани семинари за хора и групи от всички възрасти. Нискоенергийният дизайн включва слънчеви панели, LED осветление, рециркулация на вентилационен въздух в паркинга и охлаждане на морската вода.

    Потребителите могат да комуникират чрез Instagram до екрани в библиотеката. Достъпността е приоритет в дизайна, с множество външни пространства и входове от всички страни на сградата.

    Dokk1 притежава вълнуващ пейзаж, улесняващ ученето, споделянето на знания, иновациите и чувството за общност. Целта е да се създаде динамична стимулираща среда. На това уникално място, което поощрява ценни и значими взаимоотношения между хората, културен център, събиращ поколения и общности.

    Dokk1 е бъдеще. Не само за любителите на книги, а за всички нас. Тази иновативна библиотека събира в себе си, мъдростта и знанията на поколенията, но и технологичните развития на днешното време.

    библиотека Дания развити технологии модерна библиотека Schmidt Hammer Lassen Architects

    Оценка на новината

    5.00