• Еврофондовете за насърчаване на стартъпи пречат повече, отколкото помагат

    Еврофондовете за насърчаване на стартъпи пречат повече, отколкото помагат

    Основателят и главен изпълнителен директор на The Founders Institute Адео Реси смята, че европейските програми за финансиране на предприемачеството не дават успешни резултати.

    Еврофондовете за насърчаване на стартъпи пречат повече, отколкото помагат

    Основателят и главен изпълнителен директор на The Founders Institute Адео Реси смята, че европейските програми за финансиране на предприемачеството не дават успешни резултати. Реси смята, че има няколко други начина предприемачеството в България да бъде стимулирано.

    Един от най-добрите варианти според Реси е финансирането на професионален венчър фонд. Неговата задача би трябвало да бъде насърчаване и подпомагане на стартъпи, но не само финансово. Според Реси финансиране не е достатъчна мотивация.

    Милен Иванов, директор на The Founders Institute България смята, че София бързо се е превърнала в стартъп хъб за Югоизточна Европа. Според него все по-засиления интерес за стартиране и развитие на компании в България се дължи на ресурса, доброто образование на хората, както и наличието на голям брой инвеститори.

    За да бъде България стартъп дестинация номер 1, обаче, трябва да се положат още много усилия. Това, което спира развитието на много от компаниите е тежестта на администрацията, с която правителството трябва да се справи. За момента някои от практиките за насърчаване на предприемачеството дават добри резултати, но все още твърде много хора имат ниска финансова култура и огромен страх от провал.

    инвеститори стартъп хъб стартъпи в България насърчаване на стартъпи

    Оценка на новината

    5.00