• Четирима от хиляда в България карат нови автомобили

    Четирима от хиляда в България карат нови автомобили

    Страната ни отново заема последна позиция в класация на ЕС. България е държавата-членка с най-малко регистрирани нови автомобили.

    Четирима от хиляда в България карат нови автомобили

    Страната ни отново заема последна позиция в класация на ЕС. България е държавата-членка с най-малко регистрирани нови автомобили. Това сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Оказва се, че на всеки 1000 българи се падад по едва 4 нови автомобила.

    Това е поредна класация, в която Румъния ни изпреварва. В северната ни съседка се падат по 5 нови автомобила на всеки 1000 души. Литва и Гърция също заемат едни от крайните позиции с по 7 нови автомобила на 1000 човека.

    Всъщност страната ни изостава сериозно от средното ниво за ЕС, което е 29 нови автомобила на всеки 1000 души. На върха на класацията стои Люксембург, където се падат по 88 автомобила на всеки 1000 човека. Втората позиция е за Белгия с 48.

    Добър е изгледа и за Великобритания и Германия, където 41 човека от 1000 карат нови коли. Челната петица оформя Дания с 39 автомобила.

    В България причината за недостатъчния брой на нови автомобили са ниските доходи. От друга страна, обаче, огромно влияние оказва и решението на държавата данъците за по-старите автомобили да бъдат по-ниски.

    У нас има 3 678 086 автомобила. От тях 1,5 млн. или 40% от общия брой са над 20-годишни. Едва 8% от общия брой са коли на възраст между 6 и 10 години. Само 151 630 са автомобилите на по-малко от 5 години.

    България бизнес имоти класация нови автомобили

    Оценка на новината

    5.00