• България ще настоява за единна Европа

    България ще настоява за единна Европа

    Вишеградската четворка, Румъния, България, Словения и Хърватия ще настояват за „Европа на една скорост“.

    България ще настоява за единна Европа

    Вишеградската четворка, Румъния, България, Словения и Хърватия ще настояват за „Европа на една скорост“. Това стана ясно на срещата на министрите на икономиката, която се проведе във Вършава. Страните ще настояват за ЕС, основан на солидарнст, поддържащ практики за сближаване и насърчаващ уважението между страните-членки.

    Според Александър Манолев, заместник-министър на икономиката, стабилният вътрешен пазар е едно от основните постижения на ЕС и следва да бъде поставен като фокус във всеки сценарии и във всяка следваща стъпка. Той отново каза, че всеки сценарии за „Европа на няколко скорости“ е неприемлива за България.

    Според Манолев времената изискват от ЕС да заздрави връзките между страните, вместо да поставя между тях нови бариери.
    Трябва да се намери решение, което да гарантира единен пазар, който да се основава на ефективното прилагане на четирите свободи – хора, капитали, стоки и услуги.

    През последните години единния пазар се разшири. При присъединяването си всяка от страните си поставя за цел да свали икономическите и политически бариери, за да изглади социалните различия с останалите държави. Според страните, които ще се борят за единна Европа, запазването на този модел е възможно само ако се запазят и четирите свободи.

    ЕС Европа на няколко скорости единен пазар в Европа

    Оценка на новината

    5.00