• Кои са финалистите за кинонаградата на Европарламента?

    Кои са финалистите за кинонаградата на Европарламента?

    Европейският парламент учредява филмовата награда „ЛУКС” през 2007 година, като една от основните й цели е да подкрепи разпространението на еврропейското кино, тъй като Парламентът смята, че това е „ахилесовата пета” на киноиндустрията в ЕС, за разлика от северноамериканския пазар

    Кои са финалистите за кинонаградата на Европарламента?

    Трите филма, които се състезават за филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент през 2019 година са:„Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името й е Петруния“ и „Кралството“, съобщиха от пресслужбата на Парламента.

    „Нерешеният случай Хамаршьолд“ (Cold Case Hammarskjöld)

     (копродукция на Дания/Норвегия/Швеция/Белгия/Великобритания/Германия)

    Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 г., пътувайки за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са придобили независимост. Бавното развитие на сюжета в документалния филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията по смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата „ЛУКС“ документален филм е сред финалистите.

    „Господ съществува, името й е Петруния“ (Господ постои, името ѝ е Петрунија)

    (копродукция на Северна Македония/Белгия/Словения/Хърватия/Франция)

    Какво се случва, когато една жена участва в едно по традиция мъжко състезание и успява да открие светия кръст, който православен свещеник хвърля в река? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и свещеника, който въвлича в случая полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ - пита тя, тъй като „наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.

    Кралството“ (El reino)

     (копродукция на Испания/Франция)

    Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партията си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

    С подкрепата на Европейския парламент ще бъдат осигурени субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на Филмовите дни „ЛУКС“ през есента.

    Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 27 ноември в Страсбург. Той ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще получи подкрепа за разпространение на международната сцена.

    В самото начало на месец декември предстоят традиционните прожекции с вход свободен на трите филма финалисти за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент. Филмовите дни „ЛУКС“ ще се проведат в редица български градове и се организират от Бюрото на ЕП в България в партньорство със „София Филм Фест”.

    Снимка: European Parliament Lux Prize

    Европейски парламент Страсбург Европейска филмова награда "ЛУКС" София филм фест

    Оценка на новината

    0