• Кой е Даниел С. Пеня? (Част 1)

    Кой е Даниел С. Пеня? (Част 1)

    Oсновател, бивш председател, президент и главен изпълнителен директор на Great Western Resources Inc (GWRI)

    Кой е Даниел С. Пеня? (Част 1)

    Лошото момче от „Bario

    Даниел С. Пеня-старши е роден на 10 август 1945 г. в Джаксънвил, Флорида, в семейството на Мануел и Ейми Пеня. По-късно семейството му се премества в Източен Лос Анджелис, Калифорния, в  квартал, известен с престъпните си групи /т.нар. „Bario”/. Насилието е често срещано явление на това място през деня, така че е неизбежно почти всички, които живеят в тази опасна част на квартала, да се научат как да отстояват себе си още от млада възраст. Даниел завършва средното училище в Реседа през 1963г.

    Бащата на Дан, Мануел, е бивш командир, лейтенант, ветеран от Втората световна и корейска война, както и водещ следовател за разследването на убийството на РФК през 1968 г. Като такъв държи на възпитанието на децата си повече от всичко друго, вярва в „здравата“ връзка между родител – дете. Точно това и получават децата му.

    През тийнейджърските си години, Даниел е арестуван многократно за различни инцидентни, причинени от употребата на алкохол. Мануел не само съдейства синът му да остане зад решетките, а дори позволява на приятелите си полицаи да му нанесат заслужен според него побой. Това всъщност се превръща в ценен урок, който той осъзнава чак когато става офицер в армията и се превръща в човека, който е днес.

    Войникът и спортистът

    Пеня има отлична кариера в армията на САЩ, записвайки се доброволно за офицер. Завършва Школата като втори лейтенант във Форт Бенинг, Джорджия, служейки като военен полицай, разузнавач и служител по сигурността в щаба на НАТО по-късно през 60-те години.

    През 1981г. Дан става възпитаник на COBRAY -  учебен център за борба с тероризма. Студентите са включени като членове на военните, високорискови ръководители, агенти на ЦРУ и частни лица. След като служи в армията, той се завръща в колежа и успява да завърши четиригодишното си образование само за 2,5 години.

    Освен офицер от армията, той е и активен спортист. През 1976 г. получава наградата „Бронзово шоу“, от клуб „Лос Анджелис Атлетик“, а през 1977 г. - наградата за заслуги през 1977 г. от Sports Illustrated.

    Той е включен и в книгата на съдията от Народния съд - Джоузеф Уапнър, „Поглед от пейката“ като едно от най-смелите дела, с които той се сблъсква в тридесетгодишната си кариера.

    Бизнесменът Даниел Пеня

    Даниел С. Пеня е председател и основател на Guthrie (TGG), инвестиционен консорциум, специализиран в улесняване на транзакции, основан през 1997 г. С офиси във Великобритания и Азия, той действа като главен съветник и агент на глобални и регионални компании, и институции.

    Г-н Пеня също е основател, бивш председател, президент и главен изпълнителен директор на Great Western Resources Inc (GWRI), базирана в Хюстън компания за природни ресурси на Лондонската фондова борса (LSE).

    По времето, в което г-н Пеня взима решение да се пенсионира, GWRI функционира в САЩ, Мексиканския залив, Обединеното кралство и Южна Америка с капитал от близо 450 милиона долара (приблизително 1 милиард долара днес), натрупан от търговия с въглища и тръбопровод за проучване и добив на нефт и газ, сондаж и строителство. По времето на придобиване на  компанията, през януари 1997 г., Даниел се превръща в най-големият индивидуален акционер.

    Пеня стартира Great Western Resources с капитал от едва 820 долара, който за 8 години нараства до 450 милиона долара, докато цените на енергията се сриват, а цената на петрола спада от $ 40 на по-малко от $ 8 за барел. По време на този масов енергиен спад, GWRI нараства феноменално – изумителните 55 милиона процента.

    След този мандата си в Bear Stearns, той става президент и изпълнителен директор на Kennedy Industries Inc. - компания с интереси основно в сферата на недвижимите имоти, застраховането, финансовите услуги и индустрията за развлечения.

    След като напуска Уолстрийт и започва да „строи“ експоненциално собствените си компании, Пеня договаря транзакции с много мултинационални компании, всички счетоводни фирми BIG 4, много големи международни финансови институции и адвокатски кантори и няколко чуждестранни правителства. Освен това той успешно осъществява бизнес както с Църквата, така и с Банката на Англия.

    Обича да пътува със съпругата си Сали до различни дестинации - САЩ, Азия, Африка, Южна Америка и Европа, посещавайки често благотворителни и бизнес събития. Въпреки пътуванията си, той все още организира седмични ексклузивни семинари за бизнес успех Quantum Leap Advantage /QLA/ в замъка си от 15 век Guthrie, Шотландия. Трите му пораснали деца - Кели, Дерик и Дани - понастоящем живеят в САЩ, преследвайки собствените си интереси.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    бизнесмен Даниел С. Пеня Great Western Resources Inc  Лондонска фондова борса

    Оценка на новината

    5.00