Българският бизнес трябва да продължи да изисква корекции в данъчната политика, които биха омекотили загубите, породени от спадащото потребление в страната, въпреки непоклатимата позиция на правителството да не променя ставката върху потребителския данък (ДДС) за храните. Това е позицията на Симеон Присадашки, собственик на млекопреработвателното предприятие „Жоси“ и представител на Асоциацията на млекопреработвателите.
Заедно с колегите си от Асоциацията на земеделските производители в България, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Присадашки представи основните пречки пред бизнеса, довели до липса на български храни на трапезата.
Той даде пример с Румъния, която намали ДДС-то върху храните с цели 9% от 1 юни 2015 година. По този начин потреблението на румънски стоки рязко се е покачило, а незаконно действащите фирми са се регистрирали, така че сивият сектор е намалял.
Именно това е и причината фирми като „Жоси“ да предпочетат да изнасят основно в Румъния. „Жоси“ вече е реализира 80% от продукцията си. Българските потребители от северните части на страната също пазаруват в пограничните крайдунавски градове оттатък границата, обясниха предприемачи.
От Асоциацията припомят още, че заедно с още само 2 две държави в ЕС България налага толкова висок данък върху храните, с което се ощетява преработвателния сектор. На фона на общия спад в потреблението и кризата след руското ембарго, родният бизнес видимо не среща подкрепа.
Присадашки заяви, че на запад от Централна Европа интересът към българското саламурено сирене, особено овчето, е изключително голям и се препоръчва като основна храна на клиентите. За разлика от европейските кашкавалени сирена, то се различава на вкус и е изключително полезно, затова за българските мандри тази ниша остава незаета. Затова той препръча да се инвестира в овцевъдство.
Бизнесменът е в бранша от близо две десетилетия и познава проблемите на животновъди, и на преработватели. Затова и неговите съвети не са за пренебрегване, ако администрацията иска да промени статистката по отношение на броя животни в страната.
Присадашки припомни мрачните данни за минималните количества краве мляко, които се преработват от мандрите в България и наблегна на факта, че сивият сектор в произодството на сирене и кашкавал остава висок, без да са предприети реални действия за премахването му.
Според статистиката на Асоциацията мандрите преработват около 500 хил. тона. По официални данни общото производство в страната надхвърля 800 хил. тона и разликата от 300 хил. тона не се предлага като директни продажби, а отива в сивия сектор. Според бизнесмена това количество дори е повече, тъй като неофициално в бранша се знае, че годишно се добива 1 млн. тона мляко.
Хората от бизнеса посочват, че вече е назряла необходимостта да се работи и за понижаване на данъка добавена стойност (ДДС) върху храните.