• Радикална промяна в Закона за движение по пътищата

    Радикална промяна в Закона за движение по пътищата

    Във връзка с проблемите в ДАИ и непрестанните катастрофи, най-често заради неспособни, но притежаващи свидетелство за управление на МПС водачи, министърът на транспорта предлага разделяне на закона на три части.

    Радикална промяна в Закона за движение по пътищата

    Във връзка с проблемите в ДАИ и непрестанните катастрофи, най-често заради неспособни, но притежаващи свидетелство за управление на МПС водачи, министърът на транспорта Ивайло Московски предлага, Закона за движение по пътищата да се раздели на 3 по-малки закона: Закон за пътните превозни средства, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за движението по пътищата. Чрез подобна радикална промяна се цели да се прецезират текстовете.

    Освен разделянето на закона, се предвиждат и по-затегнати мерки при кандидат-шофьорските изпити, които изключват носенето на електронни устройства по време на изпит, заглушаването на такива, както и създаването на кабини, които да изолират кандидатите по време на изпит.

    От министерството обмислят и да въведат електронни изпити за кандидатите за водачи на превозни средства за превоз на опасни товари и за придобиване на удостоверение за консултант при превоза на опасни товари, както и за придобиване на свидетелство за водач на такси и за ръководител на таксиметрова дейност.
     

    Също така, изпитите за ръководител на предприятия за обществен превоз ще се правят единствено в София, а не както сега-в цялата страна.

    От началото на месец април до сега, са отнети 38 книжки, взети по съмнителен начин. Продължава преглеждането на записите от изпитите, проведени в последните три месеца, като вървят и комплексни проверки в областните отдели на "Автомобилна администрация" в няколко големи градове на страната. Във връзка с воденото в Специализираната прокуратура досъдебно производство, се извършва цялостна проверка на кандидат-шофьорските изпити.

    Тези промени, биха могли да тушират напрежението витаещо над транспортното министерство, но дали ще разрешат кардинално проблемите по българските пътища? Предстои да разберем.

     

     

    Закон за движение по пътищата ДАИ Ивайло Московски Автомобилна администрация

    Оценка на новината

    0