• Ръст на морския и културен туризъм

    Ръст на морския и културен туризъм

    През настоящата година се очакват големи приходи, генерирани от българския туризъм. Най-големи постъпление се очакват от морския и културен туризъм.

    Ръст на морския и културен туризъм

    През настоящата година се очакват големи приходи, генерирани от българския туризъм. Най-големи постъпления се очакват от морския и културен туризъм.

    Около 15 млн. туристи от цял свят търсят нови места за пътуване и почивка, предвид кризата в Турция, Египет и Тунис, които вече не са желани дестинации. Очаква се, част от тези туристи да изберат България, най-вече заради прекрасната природа и ниските цени. Именно затова, настоящата година ще бъде много натоварена, но и много доходоносна за българския туризъм.

    Интересен факт е, че освен на морето, все повече чуждестранни туристи предпочитат и пътувания към вътрешността на страната и избиран нестандартни места за почивка през лятото, като например Родопите или Стара планина. Туристите често пътуват и до Шумен, Пловдив и Велико Търново. Старата столица се утвърждава като културна дестинация номер едно по брой туристически посещения, свързани с историята на страната. От друга страна, все повече туристи приема и Пловдив. Градът ще бъде европейска столица на културата през 2019г., което предизвиква интереса на много чужденци.

    По-голям интерес към нашата страна има от почти всички европейски страни, като повече туристи очакваме от Полша, Унгария и Словакия.

    За разлика от алкохолния туризъм в Слънчев бряг, все повече посетители идват у нас, осъществявайки културен туризъм. Огромен интерес предизвикват старините, които се реставрират и се социализират по програми на ЕС. Откриването и експонирането на мощите на св. Йоан Кръстител в Созопол например, ще генерира близо 250 хил. допълнителни посещения към тази дестинация.

    9% е делът на културния туризъм за миналата година. Тази година се очаква нарастване до 12%.

    България ЕС туризъм

    Оценка на новината

    0