• Студентските стипендии се увеличават с 20%

    Студентските стипендии се увеличават с 20%

    Ще има увеличение на студентските стипендии, които се отпускат от държавата. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева.

    Студентските стипендии се увеличават с 20%

    Ще има увеличение на студентските стипендии, които се отпускат от държавата. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева.

    Увеличението ще е с 20% и ще влезе в сила от есента. Така, студентите от СУ например, които получават по 600лв., от есента ще получават по 720лв. Около 1 млн. лева, ще са от резерви в бюджета на образователното министерство.

    До това решение се стигна, след като студенти по медицина и фармация излязоха на протест заради спрени евростипендии. Парите за тези стипендии бяха спрени, тъй като от МОН решиха да ги разпределят за приоритетните специалности. Беше публикуван списък с 31 приоритетни специалности, които са най-дефицитни у нас, и които имат нужда от стимулиране. Това обаче предизвика недоволство сред студенти от други специалности.

    През следващата година за стипендии ще бъдат отделени около 3 млн. лева, тъй като размерът им ще бъде увеличен и ще варира между 70 и 150 лева на месец. Сега минималният праг е 50 лева, а максималният - 120 лева. Ще отпадне изискването за лични доходи при получаването нa стипендии, а ще се гледа само средният успех на студентите. Това означава, че на теория, студент, с родители – милионери, ще може да кандидатства за стипендия наравно с други студенти, които разчитат много на тези пари.

    Ще продължат да се дават стипендии и по право – на сираци, на майки и т.н. От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на специалните стипендии – награди за постижение.

    Стипендии Увеличение СУ

    Оценка на новината

    0