• Визията на кооперациите 2020: Устойчивост и растеж

    Визията на кооперациите 2020: Устойчивост и растеж

    На 5-ти декември се проведе редовното заседание на Борда на Кооперативна Европа, в което участие взеха лидерите на националните кооперативни организации от 11 европейски страни.

    Визията на кооперациите 2020: Устойчивост и растеж

    На 5-ти декември се проведе редовното заседание на Борда на Кооперативна Европа, в което участие взеха лидерите на националните кооперативни организации от 11 европейски страни. На заседанието бяха обсъдени стратегическите приоритети в изпълнение на поставените цели за развтие на кооперациите до 2020г.

    Специален гост на заседанието бе генералния директор на Международния кооперативен алианс Чарлз Гулд.

    В приветсвието си, Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз и Вицепрезидент на Кооперативна Европа коментира, че според него, най-важното за устройчивия растеж на кооперациите е хармонизирането на кооперативното законодателство – на европейско и на глобално ниво.

    „Липсата на единна правна рамка за кооперациите има две основни последствия: ограничава се прозрачността в прилагането ан кооперативните принципи и ценности; и не по-малко важно – пречи се на интернационализацията на кооперативния бизнес и потенциалното взаимодействие между кооперациите от различни страни на Европа и света.“ – допълни Стефанов.

    Членовете на Борда на Кооперативна Европа активно дискутираха проблемите и възможностите пред растежа на кооперациите. Те акцентираха върху необходимостта националните кооперативни организации в Европа да работят активно за привличане на нови индивидуални членове, за създаване на нови икономически сфери и за устойчиво развитие на вече изградените такива. Според членовете на борда трябва да се наблегне на популяризирането на глобалната марка КООП, както и за разширяване на бизнес сътрудничеството между кооперациите.

    Заседанието се проведе в изключително важен момент, когато Европейската комисия показа сериозно доверие към кооперациите. Скоро стартира и европейския проект за развитие на кооперациите в Азия-Пасифик, Европа, Африка, Южна и Северна Америка. В проекта са заложени конкретни цели от общ интерес на кооперациите. Фокуса на проекта е отправен към стратегическото партньорство с Европейската комисия до края на 2020г., което се очаква да донесе устойчивост и развитие на кооперациите.

    Желанието на кооперативните лидери е, кооперациите да да имат значимо и последователно участие в местните политики на партньорски страни в програмия цикъл на ЕС. Те се стремят към повишаване на местния, регионален и глобален капацитет на кооперациите за по-ефективно осъществяване на роли, като независими действащи лица.

    Според Дирк Ленхов, президент на Кооперативна Европа, проекта е много сериозно предизвикателство за кооперациите, но и много добра възможност за утвърждаването им, като развностоен и ключов партньор в социалното, икономическо и екологично развитие във всички региони на Международния кооперативен алианс.

    Накрая на заседанието Петър Стефанов – председател на ЦКС, вицепрезидент на Кооперативна Европа, президент на Световната организация на потребителните кооперации и член на Борда на Международния кооперативен алианс, беше награден с Почетен медал „10 години Кооперативна Европа“. Наградата беше връчена от президента на Кооперативна Европа – Дирк Ленхов.

    Петър Стефанов Централен кооперативен съюз председател на ЦКС Кооперативна Европа Дирк Ленхов президент на Кооперативна Европа вицепрезидент на Кооперативна Европа

    Оценка на новината

    0