• Бизнесът ще раздава стипендии в дефицитните специалности

    Бизнесът ще раздава стипендии в дефицитните специалности

    Студентите, насочили се към дефицитни специалности, могат да получават стипендии в размер на 350 лв. всеки месец.

    Бизнесът ще раздава стипендии в дефицитните специалности

    Студентите, насочили се към дефицитни специалности, могат да получават стипендии в размер на 350 лв. всеки месец. Това е проект на правителството и предвижда стипендиите да бъдат раздавани от българските предприятия, които се нуждаят от нови кадри.

    Студените, получаващи стипендии, ще имат единственото задължение да работят в България поне 3 години след своето завършване. Това не само ще даде стимул на младите да останат в страната, но и ще мотивира кандидат-студентите да се насочат към по-дефицитните специалности.

    „Предприятията могат да отменят държавата в подпомагането на образованието, ако в програмата бъдат включени специалности, от които бизнесът се нуждае.“, казва Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

    Стипендиите ще бъдат обявени още от първи курс, а след трети курс бизнесът ще поеме финансовото подпомагане и ще предостави възможност за реализация, не само в България, но и в конкретно предприятие.

    „Ако студентът приеме да получава тази стипендия, това му решение не го задължава да работи за платеца. Той е в пълното си право да си намери по-добре платена работа, в друго предприятие в страната или извън нея и тогава просто ще трябва да върне получената до момента сума със съответната лихва“, обяснява председателят на Асоциацията.

    Недостиг на нови кадри има най-вече в индустриалната сфера.

     

    бизнес Стипендии български предприятия дефицитни специалности

    Оценка на новината

    0