• Плана за заетост ще се бори с безработицата в страната

    Плана за заетост ще се бори с безработицата в страната

    73 млн. лева инвестиция ще бъде направена в Националния план за действие по заетостта през 2017г.

    Плана за заетост ще се бори с безработицата в страната

    73 млн. лева инвестиция ще бъде направена в Националния план за действие по заетостта през 2017г. Близо 11 200 човека ще бъдат включени в различни обучения и програми, с цел да се увеличи тяхната конкурентоспособност на трудовия пазар.

    50лв. повече ще получават младежите, които са включени в програмата „Старт на кариерата”. След това увеличение младите ще получават 550лв. Увеличение с до 50лв. се очаква и за младежките медиатори към общините, които ще получават 580лв. и за наставниците – 180лв.

    Нова програма, стартираща през тази година, ще позволява на майките и бащите (настойници и осиновители) да получават обещетение в размер на 50% докато детето навърши 1 година, ако се върнат на работа преди края на едногодишния отпуск по майчинство. До сега тези средства бяха спирани веднага след връщането на работното място.

    Над 23 000 безработни лица ще започнат работа по различни програми, които са предвидени в плана за действие по заетостта. Предвижда се ежемесечна помощ в продължение на 1 година, за хора, насочени от Агенцията по заетостта към работни места, намиращи се на повече от 50км от адреса на местоживеене. Помощите ще са в размер до 200лв. и ще имат за цел да покриват разходите за транспорт, евентуален наем на жилище, такси за детски градини и училища и други.

    Проектът „Красива България” ще осигури работа на 500 безработни. Още 4350 души ще започнат работа по регионални програми в 28-те области на страната.
    През декември миналата година, данните показваха, че безработицата в страната е само 8%, което значи, че търсещите работа са били под 300 000 човека към края на 2016г. Това е най-ниското отчитано ниво от 2009г., когато процентът на безработица е бил 9,13. 

    безработица в страната Национален план за заетостта програма "Старт на кариерата" проект "Красива България" програми за безработица

    Оценка на новината

    5.00