• София ще се сдобие със система за велосипеди под наем

    София ще се сдобие със система за велосипеди под наем

    По проект на Столична община ще бъдат инвестирани над 1 млн. лв. за изграждане на система за велосипеди под наем.

    София ще се сдобие със система за велосипеди под наем

    По проект на Столична община ще бъдат инвестирани над 1 млн. лв. за изграждане на система за велосипеди под наем. Сумата ще бъде вложена през следващите 8 години.

    Фирмата концесионер е спечелила търга, тъй като е предложила най-кратък срок. Освен това е дадено предложение за различни опции за достъп до велосистемата – чрез мобилно приложение, през сайт, с абонаментна карта или чрез обаждане по телефона.

    В София ще бъдат изградени 33 станции, от които може да се вземе колело, а самите велосипеди ще наброяват 400. Инвестиция ще бъде направена и в проследяващи устройства, чрез които ще се следи движението и ще се избегнат кражбите и вандализма над велосипедите.

    Максималната цена за ползване ще бъде от 1 лв. до 2 лв. на час, а първият половин час ще бъде безплатен. За да печели от рекламните елементи, концесионерът трябва да плаща годишна такса от 700 000 евро, за следващите 8 години, на Столична община.

    Търгът за изграждане на велосистемата започна още миналата година, а кандидатите бяха четирима. Процедурата, обаче, беше временно замразена, заради постъпила жалбо до КЗК. След това в състезанието продължиха само трима от кандидати, а най-много точки получи „София байкс”. 
    Изграждането на системата за велосипеди под наем цели да се стимулира намаляването на вредните емисии, както и физическата активност у гражданите. 

    Столична община велосипеди под наем в София изграждане на велосистема в София намаляване вредните емисии

    Оценка на новината

    5.00