• Над 1.68 млн. лв. са отпуснати за закупуването на електромобили в страната

    Над 1.68 млн. лв. са отпуснати за закупуването на електромобили в страната

    1.68 млн. лв. ще бъдат отпуснати на държавата и общинската администрация за закупуването на електромобили.

    Над 1.68 млн. лв. са отпуснати за закупуването на електромобили в страната

    1.68 млн. лв. ще бъдат отпуснати на държавата и общинската администрация за закупуването на електромобили през настоящата година. Средствата идват от продажбата на национални квоти за вредни емисии. Програмата се управлява от Националния доверителен екофонд и се изпълнява за втора поредна година.

    Кандидатурите се подават от 20 февруари до 20 април.Всеки кандидат може да получи субсидия между 20 и 40 хил. лв. като сумата се определя спрямо вида на превозното средство. Изборът е измежду няколко леки автомобила и бусове до 22 места.

    През първата година на програмата са отпуснати 1 млн. лв. като от тях са усвоени само 320 хил. а останалите пари са прехвърлени към бюджета за 2017г.
    През 2013г. броят на електромобилите в страната е бил 123, а миналата година този брой се е увеличил до 318. През настоящата година се очаква колите в страната да наброяват 468.

    Що се отнася до броя на електромобили в света – очакванията са свързани с доставка на 1.1 млн. коли през 2017г. като общия брой ще достигне 3.1 млн. лв. Така електро колите ще представляват 1% от всички автомобили в движение.

    Какви са предимствата на електромобилите?
    Собствениците на такъв автомобил е освободен от данък МПС, както и може да паркира безплатно в платените зони.
    В момента в страната има над 50 електро станции, а 19 от тях се намират в столицата. Проект на Столична община предвижда изграждането на още 26 станции в цялата страна. Според Боян Захариев от „Индустриален клъстер електромобили” трябва да се помисли за преференциална цена на електроенергията, ползвана от автомобилите, за да се стимулира покупката им.

    Електромобили станции за зареждане на електромобили Национален доверителен екофонд

    Оценка на новината

    0