Нова система ще обозначава нивото на основните съставки в храните. Това съобщи Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”. Новата система ще ползва идеята на светофара.
Чрез нея потребителите ще могат по-лесно да се ориентират дали храната, която консумират съдържа оптимално ниво на основните съставки – мазнини, сол и захар.
Храните, в които някоя стойност е по-голяма от означеното от Световната здравна организация, тя ще бъде означена с червен цвят. Стойностите, твърде близки до високи нива ще бъдат очертани в жълто, а тези, които се намират в норма ще се означат със зелен цвят.
Новата система ще бъде интегрирана до няколко месеца във всички магазини. Първи ще ползват системата шест големи компании.
„Светофарната система” ще даде възможност на потребителите да се информират по-добре за храните, които консумират ежедневно. Все повече хора се стараят да се хранят здравословно и това би им помогнало наистина да знаят какво консумират.
Храните ще се обозначават по "светофарна система"
Нова система ще обозначава нивото на основните съставки в храните.