• Българите искат бъдещите евродепутати да са честни и да владеят чужди езици

    Българите искат бъдещите евродепутати да са честни и да владеят чужди езици

    Въвеждането на еврото отстъпва по важност пред защитата на националните интереси, показват данните от проучване

    Българите искат бъдещите евродепутати да са честни и да владеят чужди езици

    Какви качества трябва да притежават българските евродепутати и кои са важните теми, които искаме те да защитават в Брюксел? В контекста на наближаващите евроизбори представително проучване, осъществено от изследователски център „Тренд“, по поръчка на вестник „24 часа“, дава отговор на тези въпроси.

    Оказва се, че в челните места се открояват морални, а не толкова прагматични качества. За три четвърти от българите честността е много важна, а близо две трети са на мнение, че от особена важност е българският евродепутат трябва да е последователен в своите позиции. С открояващ се дял също така, е владеенето на различни езици. Опитът като евродепутат и партията, която подкрепя дадения кандидат, не са от толкова сериозно значение в сравнение с другите изброени качества.

    Ясно личи, че влизането на България в Шенгенското пространство и въвеждането на еврото като валута отстъпват по важност като приоритети пред  борбата с двойните стандарти в продуктите и защитата на националните интереси. Прави впечатление, че по важност европейските фондове са напълно съизмерими с абстрактните на пръв поглед защита на демократичните ценности и върховенството на правото.

    По въпроса за външните граници на ЕС близо две трети (65%) от всички български граждани са на мнение, че те трябва да са затворени, а 17% са на противоположното мнение. 

    изследване евродепутати Европейски избори качества морал

    Оценка на новината

    0