• 40 години от полета на първия български космонавт

    40 години от полета на първия български космонавт

    На 10 април 1979 г. Георги Иванов излита в космоса със съветския кораб „Союз 33“

    40 години от полета на първия български космонавт

    За отбелязването на кръглата годишнина, от 10 до 13 април ще се състоят различни събития, за които в България ще пристигнат космонавти от Русия, Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

    На 11 април в Руския културно-информационен център в София ще се състои тържествена вечер, посветена на космическия полет на Георги Иванов, съобщиха от институцията. В тържественото мероприятие ще се включат водещи български учени, работещи в областта на авиацията и космонавтиката, летци, делегация от Руската Федерация, обществени дейци.

    Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в град Ловеч. Завършил е военното училище в град Долна Митрополия през 1964 година, специалност - летец-инженер, пилот първа класа. На 1 март 1978 година Георги Иванов е избран в групата за подготовка на космонавти по програмата "Интеркосмос 2". На 10 април 1979 година излита в космоса с кораба "Съюз 33" с Николай Рукавишников. По време на полета отказват основният и резервният двигател, слизането на Земята преминава по балистична траектория, фактически в режим на свободно падане, с голямо претоварване. Полетът продължава 1 ден, 23 часа и 1 мин.

    През 1979 година Георги Иванов е удостоен със званието Герой на Съветския Съюз и Герой на Народна Република България. Завършва службата си със звание генерал-лейтенант. Член е на Международната асоциация на участниците в космически полети.

    космос полет Георги Иванов Руски културно-информационен център

    Оценка на новината

    0