• Българите, които живеят и работят в Англия, кандидатстват за статут за уседналост до 2020 г.

    Българите, които живеят и работят в Англия, кандидатстват за статут за уседналост до 2020 г.

    Социалното министерство и българското посолство в Лондон са организирали 28 информационни дни за правата на българите след Брекзит

    Българите, които живеят и работят в Англия, кандидатстват за статут за уседналост до 2020 г.

    От началото на 2019 година са се провели 28 информационни дни за българската общност във Великобритания, съобщиха от социалното министерство. Организаторът на кампанията е службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България в Лондон. По време на събитията сънародниците ни са получили информация за стъпките, които трябва да предприемат, за да гарантират правата си след Брекзит.

    През март и април са проведени срещи в градовете Лондон, Оксфорд, Крю, Ковънтри, Нюкасъл, Глазгоу, Екситър, Труро, Плимът. 

    На 30 март 2019 г. официално стартира британската Схема за уседналост, по силата на която българските граждани и членовете на техните семейства могат да подават заявления за получаване на Статут за уседналост и Временен статут на уседналост. Кандидатстването може да се извърши и с лична карта. Подаването на заявления е безплатно и се извършва на интернет адрес: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families/applying-for-settled-status. Схемата за уседналост ще се приложи от британските власти дори при напускане на ЕС без споразумение. При „твърд“ Брекзит българските граждани, пребиваващи в Обединеното кралство, ще могат да кандидатстват за статут на уседналост до 31.12.2020 г.

    Brexit Англия право на уседналост

    Оценка на новината

    5.00