• 80% от българите смятат, че имунизацията с ваксини е важна

    80% от българите смятат, че имунизацията с ваксини е важна

    Същевременно, над един милион от сънародниците ни споделят мнението, че ваксините не са безопасни

    80% от българите смятат, че имунизацията с ваксини е важна

    Правят впечатление разнородните мнения, които вълнуват българите, по въпроса за ползата от ваксините. И все пак, привържениците на ваксинирането са преобладаващата част. Близо три четвърти от всички пълнолетни българи са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. Това сочат резултатите от проучване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа“. 18% от попитаните, или около милион българи обаче, мислят, че ваксините са част от световна конспирация.
     
    Сред отговорилите, че изобщо не е важно или по-скоро не е важно родителите да имунизират децата си - за една четвърт основният аргумент е, че ваксините са „вредни за здравето“. За 23% имунизацията има „странични ефекти, като опасност от отключване на състояние, за които лекарите не знаят - алергии, усложнения, други заболявания.“

    67% от българите са мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една четвърт са на противоположното мнение.

    Една от важните теми, свързани с имунизацията с ваксини, е свързана с набавянето на информация. Малко над две трети от българите търсят такава информация от лекари, докато 39% се информират от телевизията. 22% от хората събират информация от приятели и семейство. Интернет медиите, форуми, както и социалните мрежи също остават канали за набавяне на нужната информация с дял от под 10 процентни пункта.

    ваксини имунизация конспирация заболявания

    Оценка на новината

    0