• ​Започва кандидатстването за картите за пътуване DiscoverEU

    ​Започва кандидатстването за картите за пътуване DiscoverEU

    Всички 18-годишни младежи в Европейския съюз могат да кандидатстват за безплатно пътуване с влак из Европа

    ​Започва кандидатстването за картите за пътуване DiscoverEU

    Днес започва новата кампания на Европейската комисия за кандидатстване за картите за пътуване DiscoverEU (Опознай ЕС). Всички 18-годишни младежи в ЕС могат да кандидатстват до 16 май 2019 г. за възможността да опознаят Европа, като пътуват с влак. Пътуването трябва да се осъществи в периода 1 август 2019 г. — 31 януари 2020 г. Броят на картите за пътуване по програмата за опознаване на Европейския съюз, е 20 000.

    След много успешната първа година на инициативата, новата кампания поставя акцент върху образователното измерение на проекта. Участниците ще получат информация и съвети за това какво да посетят в Европа. Ако желаят, те могат също така да получат и дневник за пътуването, за да могат да записват своите впечатления. По време на пътуването младежите също така ще имат възможност да участват в организирани мероприятия и да общуват помежду си.

    Кандидатите трябва да са родени между 2 юли 2000 г. (включително) и 1 юли 2001 г. (включително) и да бъдат готови да пътуват между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г. за максимум 30 дни. Заинтересованите младежи ще трябва да кандидатстват през Европейския младежки портал, а специална комисия ще избере победителите. Кандидатите ще бъдат уведомени за резултатите от подбора през юни 2019 г. Одобрените кандидати ще могат да пътуват самостоятелно или в група от най-много пет души. По правило пътуванията са с влак. С цел да се гарантира широк достъп до целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще позволи участието и на младежи, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС. Контекст Инициативата DiscoverEU е отворена за млади европейци, включително за хора в неравностойно положение, които ще могат да научат много нови неща по време на пътуването.

    Еврокомисията постави началото на програмата DiscoverEU миналата година с първоначален бюджет в размер на 12 милиона евро; бюджетът за 2019-та възлиза на 16 милиона евро. Досега благодарение на DiscoverEU около 30 000 младежи получиха възможност да пътуват из Европа, за да опознаят богатото културно наследство на континента. Участници, които никога не се бяха срещали преди, се свързаха чрез социалните медии и сформираха групи за пътуване от град до град или си гостуваха взаимно. До края на 2019 г. Европейската комисия възнамерява да постави началото на четвъртата кампания за кандидатстване. Предложението на Европейската комисия е в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021 — 2027 г.) за инициативата DiscoverEU да бъдат заделени 700 млн. евро. Ако това предложение стане факт, още 1.5 милиона 18-годишни младежи ще могат да пътуват между 2021 и 2027 г.

    DiscoverEU Опознай ЕС безплатно пътуване с влак

    Оценка на новината

    0