• Партийната субсидия за глас да се фиксира на 11 лв., предлага правителството

    Партийната субсидия за глас да се фиксира на 11 лв., предлага правителството

    Предложените законодателни промени идват след като разследване на „Шоуто на Слави“ установи, че партиите всъщност получават 13.23 лв за глас, вместо полагаемите им се 11 лв.

    Партийната субсидия за глас да се фиксира на 11 лв., предлага правителството

    Министерският съвет одобри проектозакон за изменение на Закона за политическите партии. Промените ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на годишната субсидия за партиите на 11 лв. за получен действителен глас, информират от правителствената пресслужба. Припомняме, че „Шоуто на Слави“ проведе собствено разследване, което установи, че партиите всъщност са получавали 13.23 лв. за глас в тяхна полза, вместо полагащите им се 11 лв. По време на референдума, иницииран от Инициативния комитет на Слави Тривонов през 2016 година, над 2 и половина милиона българи посочиха, че одобряват партийната субсидия да стане 1 лв.

    С предложените промени размерът на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6.5 млн. лева, посочват от Министерски съвет. Предложеният начин за изчисляване на партийните субсидии трябва да обхване периода от 26.05.2016 г. до изплатените към 30.04.2019 г. субсидии, и така икономията за бюджета би възлязла на 18.6 млн. лева.

     

     

    референдум Слави Трифонов партийна субсидия изменение на Закона за политическите партии

    Оценка на новината

    0