• НАП пусна приложението за проверка на лични данни

    НАП пусна приложението за проверка на лични данни

    Електронната справка ще се извършва на сайта на агенцията, а резултатът ще бъде получен от съответното лице на въведения телефонен номер

    НАП пусна приложението за проверка на лични данни

    Националната агенция за приходите пусна приложението за нарушена сигурност на лични данни. Чрез него всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп. Справка в приложението може да се направи на https://check.nra.bg/ след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон.

    Резултатът дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения мобилен номер. 

    Преди десетина дни стана ясно, че в края на юни от НАП са изтекли лични данни на близо 4 млн. българи, в резултат на хакерска атака срещу базите данни на приходната администрация. Като резултат в информационните системи на агенцията се осъществява пълен одит. Проверката се извършва от ИТ екипа на институцията и външна компания, като всички информационни системи, приложения и инфраструктура на НАП са подложени на  тестове за техническа уязвимост. В резултат на безпрецедентния теч на лична информации, Комисията за защита на личните данни също започна производство в НАП.

    НАП проверка изтекли лични данни

    Оценка на новината

    0