• "Галъп": Близо половината от жителите на София смятат, че градът се развива лошо

    "Галъп": Близо половината от жителите на София смятат, че градът се развива лошо

    Софиянци са недоволни от лошата инфраструктура, презастрояването и мръсния въздух, а не толкова от икономическите перспективи, показва изследване на „Галъп Интернешънъл”

    "Галъп": Близо половината от жителите на София смятат, че градът се развива лошо

    Лошата инфраструктура, презастрояването и мръсният въздух са сред основните проблеми, сочени от жителите на София, показват данните от проучване на „Галъп Интернешънъл”. Столицата, обаче, продължава да дава повече възможности за лична реализация. Софиянци се радват на метрото, на наличието на големи зелени площи и на икономическото развитие на града, става ясно още от изследването на световната асоциация. Този сондаж е етап от поредица независими проучвания в основните градове на страната в контекста на предстоящите местни избори, информират от асоциацията.

    46% от интервюираните смятат, че София се развива по-скоро лошо или много лошо в последните години, 18% са на мнение, че София се развива по-скоро добре или много добре. Малко над една трета смятат, че столицата на България се движи със средни темпове на развитие.

    Като най-големи преимущества на София, респондентите посочват големите зелени площи (22%), транспорта (15%), възможностите за реализация (13%) и благоустрояването като цяло (10%). Сред останалите отговори, респондентите са посочили достъпа до културни събития, инфраструктурата, и т.н.

    Сред най-големите проблеми в София, столичани открояват нерешените въпроси с инфраструктурата на града(13%), презастрояването (12%) и замърсяването на въздуха (10%). Останалите процентни дялове се разпределят сред отговори като проблеми с транспорта, липсата на паркинги, чистотата, и т.н.

    Оказва се, че повечето проблеми в града са в области, свързани с непосредствената среда на живот – не толкова в икономическите перспективи, колкото в качеството на въздуха, улиците, зелените площи, и т.н, обобщават от „Галъп”. По това София се различава от останалите градове, които асоциацията редовно проверява. Навсякъде другаде в страната се изтъкват обикновено икономически и социални проблеми, докато в София, заради по-доброто икономическо развитие, хората явно започват да търсят и по-добра среда за живот.

    Половината от интервюираните твърдят, че са удовлетворени от работата на Йорданка Фандъкова като кмет на столицата, 37% не са, 13% не могат да преценят. В същото време от работата на властта в общинския съвет са удовлетворени само 21%, а 60% не са удовлетворени. Останалите се затрудняват да отговорят. 

    Общото желание за промяна в София е високо, става ясно още от проучването. Затова и 56% казват „София да има нов кмет“, а 29% - да остане същият кмет. Останалите се колебаят.  

    софия Метро зелени площи инфраструктура мръсен въздух Йорданка Фандъкова Йорданка Фандъков

    Оценка на новината

    0