• Гробницата край Маноле  - една от бъдещите атракции на Европа

    Гробницата край Маноле  - една от бъдещите атракции на Европа

    В Европа няма запазена антична сграда, която да е висока 20 метра, подобно на пирамидалната кула, разкрита в пловдивското село Маноле, заяви археологът доц. Костадин Кисьов, след като показа последните резултати от разкопките на премиера Бойко Борисов

    Гробницата край Маноле  - една от бъдещите атракции на Европа

    Министър-председателят Бойко Борисов посети археологическите проучвания на най-голямата надгробна могила на Балканския полуостров край пловдивското село Маноле, информираха от пресслужбата на правителството.

    През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 метра и е изградена е от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

    Премиерът Борисов засвидетелства подкрепата на правителството за работата на археолозите. Ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показа последните резултати от труда на работещите на терен специалисти. „Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов.

    Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират от построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. Хр.

    Най-новите открития, доказват наличието на масивен мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. Хр.

    Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест са издигнати величественият монумент и могилата.

    При посещението на могилата Мал тепе до село Маноле с премиера Бойко Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

    Пловдив Бойко Борисов Маноле гробница пирамидална кула Мал тепе Костадин Кисьов

    Оценка на новината

    0