• ВиК услугите стават прозрачни с публичен регистър

    ВиК услугите стават прозрачни с публичен регистър

    Ще бъде създадена Единна информационна система за ВиК услугите и регистър на асоциациите и операторите в сектора, публично достъпни онлайн

    ВиК услугите стават прозрачни с публичен регистър

    Единна информационна система за ВиК услугите и регистър на асоциациите и операторите в сектора трябва да осигурят необходимата прозрачност в отрасъла. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за създаване и поддържане на Единна информационна система за ВиК услугите и на регистър на Асоциациите по ВиК и ВиК операторите, съобщават от министерство на регионалното развитие.

    Системата ще осигурява публичен достъп до информация за услугите и цените във ВиК сектора, както и данни за основни показатели, одобрени в бизнес плановете на ВиК операторите, сред които и тези за намаляване на загубите на вода. В нея ще се вписват още базови данни за населените места, административни граници, водни обекти, растерни данни, транспортна инфраструктура, специализирани данни - съгласно Закона за водите, както и проекти за планиране и развитие.

    В регистъра ще се съдържа информация за общините в асоциациите и обслужваното население, документи от общи събрания, както и решения на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

    Достъпът до публичната информация в системата и регистъра ще се осъществява чрез интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

    Проектът на наредбата и мотивите към нея могат да бъдат намерени на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.

    бизнес ВИК министерство на регионалното развитие Единна информационна система за ВиК услугите регистър загуби на вода ВиК асоциации

    Оценка на новината

    0