• Тръмп забранява влизането в САЩ от Бразилия

    Тръмп забранява влизането в САЩ от Бразилия

    Граждани на САЩ, постоянно пребиваващи и съпрузи на американски граждани са извън обхвата на забраната

    Тръмп забранява влизането в САЩ от Бразилия

    Вашингтон (dpa) - Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи забрана за влизане от Бразилия в неделя.

    Бразилия, най-населената страна в Латинска Америка, се подрежда на второ място по обявени нови случаи на коронавирус в световен мащаб, след САЩ. Преустановява се влизането за всеки, който се опитва да влезе в САЩ и е бил в Бразилия в последните 14 дни.

    Граждани на САЩ, постоянно пребиваващи и съпрузи на американски граждани са извън обхвата на забраната.

    Съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън заяви, че се надява мярката да е временна, в коментар пред телевизионния оператор "Си Би Ес". "Поради ситуацията в Бразилия, ние ще направим всяка стъпка, необходима за защита на американския народ", каза той.

    О'Брайън каза, че засега този ход ще бъде насочен към Бразилия, а Белият дом ще разгледа други държави от Латинска Америка.

    Тръмп прекъсна пътуванията от и към широк кръг държави, като започнем от Китай. По-късно той забрани влизането от страни в Европа. Канада и Мексико, които споделят граници със САЩ, също са сключили взаимни споразумения с Вашингтон, за да блокират повечето несъществени пътувания.

    Тръмп поддържа близки отношения с бразилския президент Жаир Болсонаро, десен популист. Болсонаро и Тръмп се срещнаха в частния курорт на американския президент в Мар-а-Лаго във Флорида през март, тъй като пандемията тогва набираше скорост.

    САЩ Бразилия коронавирус Латинска Америка

    Оценка на новината

    0