• Коронавирусната ваксина на Novavax генерира обещаващ имунен отговор

    Коронавирусната ваксина на Novavax генерира обещаващ имунен отговор

    Компанията заяви, че ще стартира втора фаза на клинично изпитване на ваксината в множество страни, ако резултатът от първия етап е успешен.

    Коронавирусната ваксина на Novavax генерира обещаващ имунен отговор

    Novavax съобщи във вторник, че потенциалната й ваксина срещу Covid-19 генерира обещаващ имунен отговор в ранния стадий на клиничното изпитване.

    Първата фаза на изследването се проведе в Австралия и включи 131 здрави участници на възраст между 18 и 59 години. Novavax заяви, че 106 участници са получили едно от четирите нива от дозата на потенциалната ваксина, наречена NVX-CoV2373, със или без адювант, която съставка е предназначена да повиши имунния отговор на организма срещу вируса.

    Ваксината произвежда неутрализиращи антитела, които изследователите смятат, че са необходими за изграждане на имунитет, съобщиха от компанията. Имунният отговор е бил по-силен за тези, които са приели адювант, твърдят от компанията.

    „Данните от фаза 1 показват, че NVX-CoV2373 с нашия адювант Matrix-M, е надеждна ваксина срещу COVID-19, и със здрав профил на имуногенност“, заяви в изявление Грегъри Глен, президент на научните изследвания и разработки в Novavax.

    Novavax заяви, че ваксината се понася добре, без сериозни нежелани последици за доброволците. Повечето пациенти съобщават за лека болка при инжектиране след първата доза, като само някои тях са се оплакали от главоболие, умора или мускулни спазми. Компанията заяви категорично, че нито един от пациентите не е хоспитализиран след опитите.

    Според световната здравна организация над 150 ваксини са в процес на разработка в световен мащаб, като най-малко 25 са вече в процес на изпитване върху доброволци. Pfizer и Moderna обявиха, че стартират последната фаза на клинично изпитване на потенциалните си коронавирусни ваксини, която ще включи около 30 000 доброволци. 

    Докато резултатите на Novavax изглеждат обещаващи, учените предупреждават, че остават въпросът как човешкото тяло реагира, след като е заразено с вируса. Според тях отговорите могат да имат важни последици за развитието на ваксините, включително колко бързо тя може да бъде внедрена в обществеността. Друг важен въпрос е дали антителата, произведени в отговор на Covid-19, предлагат защита срещу повторно заразяване. 

    Миналият месец правителството на САЩ, като част от инициативата на Тръмп за операция Warp Speed, обяви, че ще плати на Novavax 1,6 милиарда долара за разработване и производство на потенциална ваксина, с цел да достави 100 милиона дози до началото на следващата година.

    Covid-19 ваксина Novavax клинично изпитване

    Оценка на новината

    0