• В помощ на бизнеса, във война със световния глад!

    В помощ на бизнеса, във война със световния глад!

    Знаете ли колко годна за консумация храна се изхвърля всеки ден?

    В помощ на бизнеса, във война със световния глад!

    Знаете ли колко годна за консумация храна се изхвърля всеки ден? По данни на ООНедна трета от всичката храна в света се изхвърля. Всяка година Европа и Северна Корея изхвърлят повече от 100 т. В същото време милиони хора по света гладуват. Решение има! И то идва от трима предприемчиви българи.

    Станислав Димитров, Александър Пенев и Петър Благов са създали софтуер, който преразпределя неизползваната храна. Българската компания „Вилоксофт“ ще си партнира с хотели, болници, ресторанти и супермаркети. Новата платформа може да свърже хора, които се нуждаят от храна с различни места, които са напът да изхвърлят излишното количество храна.

    Повечето заведения започват да изхвърлят излишните порции, които са произвели към 14:00h. Благодарение на платформата пенсионери и студенти могат да вземат обяд за вкъщи с огромна отстъпка. Според проучвания на компанията, повече от 30% от храната в ресторантите се похабява.

    Първоначалната инвестиция на платформата възлиза на 200 000 евро, които компанията получи по европейска програма „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“. В момента „Вилоксофт“ преговаря с няколко големи супермаркети, като целта е да се намери начин да се свържат системите за мониторинг с наличните стоки.

    Така всяка стока, която се приближава до срока си на годност, ще бъде качвана автоматично на платформата, от където потребителите ще могат да я резервират с отстъпка и да я вземат.
    „Винаги съм се чудил как мога да интегрирам бизнес модел с помощта към обществото. Тази платформа успяваме да генерираме доход за собствените си семейства и в същото време да помагаме за решаването на световен проблем.“, коментира Станислав.

    Ако трябва да обобщим „Вилоксофт“ действа в две направления. Първо - спестява разходи на бизнеса, като елиминира нуждата да се изхвърлят огромни количества храна. Освен това, този социален проект подобрява имиджа на всички компании, решили да се включат в него. Всички институции, които ще вземат участие в проекта могат сами да определят отстъпката, с която ще се продават стоките в платформата.

    Второто направление е свързано с помощта към хората. Чрез платформата хиляди хора, с недостатъчно парични средства, могат да получат качествена храна на съвсем ниска цена. Един от основните проблеми, с които платформата ще се справи е изхвърлянето на храната от топлите витрини в супермаркетите.

    Решението е предлагане на кутии с определен грамаж и дадена цена, като клиента сам може да определи какво да сложи в нея.

    През следващите няколко години тримата предприемачи смятат да развият платформата и към други европейски пазари, като първата дестинация ще бъде Великобритания. Надяват се да стигнат и до САЩ, където се изхвърля най-много храна и има най-много гладуващи.

    Veloxsoft Вилоксофт супермаркети изхвърляне на храна

    Оценка на новината

    0