В помощ на бизнеса, във война със световния глад!

Знаете ли колко годна за консумация храна се изхвърля всеки ден?

Знаете ли колко годна за консумация храна се изхвърля всеки ден? По данни на ООНедна трета от всичката храна в света се изхвърля. Всяка година Европа и Северна Корея изхвърлят повече от 100 т. В същото време милиони хора по света гладуват. Решение има! И то идва от трима предприемчиви българи.

Станислав Димитров, Александър Пенев и Петър Благов са създали софтуер, който преразпределя неизползваната храна. Българската компания „Вилоксофт“ ще си партнира с хотели, болници, ресторанти и супермаркети. Новата платформа може да свърже хора, които се нуждаят от храна с различни места, които са напът да изхвърлят излишното количество храна.

Повечето заведения започват да изхвърлят излишните порции, които са произвели към 14:00h. Благодарение на платформата пенсионери и студенти могат да вземат обяд за вкъщи с огромна отстъпка. Според проучвания на компанията, повече от 30% от храната в ресторантите се похабява.

Първоначалната инвестиция на платформата възлиза на 200 000 евро, които компанията получи по европейска програма „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия“. В момента „Вилоксофт“ преговаря с няколко големи супермаркети, като целта е да се намери начин да се свържат системите за мониторинг с наличните стоки.

Така всяка стока, която се приближава до срока си на годност, ще бъде качвана автоматично на платформата, от където потребителите ще могат да я резервират с отстъпка и да я вземат.
„Винаги съм се чудил как мога да интегрирам бизнес модел с помощта към обществото. Тази платформа успяваме да генерираме доход за собствените си семейства и в същото време да помагаме за решаването на световен проблем.“, коментира Станислав.

Ако трябва да обобщим „Вилоксофт“ действа в две направления. Първо – спестява разходи на бизнеса, като елиминира нуждата да се изхвърлят огромни количества храна. Освен това, този социален проект подобрява имиджа на всички компании, решили да се включат в него. Всички институции, които ще вземат участие в проекта могат сами да определят отстъпката, с която ще се продават стоките в платформата.

Второто направление е свързано с помощта към хората. Чрез платформата хиляди хора, с недостатъчно парични средства, могат да получат качествена храна на съвсем ниска цена. Един от основните проблеми, с които платформата ще се справи е изхвърлянето на храната от топлите витрини в супермаркетите.

Решението е предлагане на кутии с определен грамаж и дадена цена, като клиента сам може да определи какво да сложи в нея.

През следващите няколко години тримата предприемачи смятат да развият платформата и към други европейски пазари, като първата дестинация ще бъде Великобритания. Надяват се да стигнат и до САЩ, където се изхвърля най-много храна и има най-много гладуващи.

Related posts

Armorgard: Вашият надежден партньор за охрана и сигурност

Петте големи предизвикателства, пред които е изправен бизнесът в България

Стартира кандидатстването за Бизнес наградите на България – EGO Awards 2022

businessnews.bg използва "бисквитки" (cookies), за да подобрим Вашето изживяване в уебсайта. При продължаване на използването на нашият уебсайт Вие се съгласявате с тях! ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ