• Ученици от Казанлък изработиха зарядно устройство

    Ученици от Казанлък изработиха зарядно устройство

    Проектът "Динамо" преобразува физическата енергия в електрическа, като по този начин ползващите го са независими от електрическа мрежа при зареждането и използването на мобилно устройство.

    Ученици от Казанлък изработиха зарядно устройство

    Ученици от казанлъшката професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ разработиха зарядно устройство под формата на динамо. То превръща физическата енергия в електрическа и така предлага на ползвателите му независимост от електрическа мрежа при зареждане на мобилно устройство. Даровитите деца са членове на клуба „Млад конструктор“ в гимназията.

    Зарядното ще бъде поставено на публично място, за да може да се ползва от всички граждани на Казанлък. Проектът „Динамо“, както го наричат младите му създатели, ще съчетава достъпа до интернет, които ще бъде подсигурен от надеждно захранване, природосъобразния начин на живот и активно движение в градската среда.

    Интересното е, че енергията, акумулирана от „Динамо“, е достатъчна за зареждането на мобилен телефон, гледане на презентация или музикален клип. Всичко е опростено и лесно за използване.

    Има и други потенциални приложения на проекта „Динамо“. Сред тях е обособяването на енергийно независимо работно място, което да гарантира по-здравословен начин на работа.

    Проектът за мобилното устройство в Казанлък се реализира с финансовата подкрепа от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам“. През март 2015 година проектът „Динамо“ се нареди сред победителите на конкурса. „Направи си сам“ подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологичното сдружение „За Земята“.

    мобилно устройство проект "Динамо" ученици от Казанлък зарядно

    Оценка на новината

    0