• Първият български телекомуникационен сателит е факт

    Първият български телекомуникационен сателит е факт

    Производството на сателита беше възложено на компанията Space Systems/Loral (SSL), която  е лидер в областта, а с придвижването му до площадката за изстрелване ще се заеме руската компания Волга-Днепър.

    Първият български телекомуникационен сателит е факт

    Преди няколко дни стартираха тестовете на първия български телекомуникционен сателит BulgariaSat-1. Той беше поставен в термо-вакуумна камера, където ще се проведе тестването му. Камерата симулира екстремни космически условия, като загрява сателита до 80°С и го охлажда до -70°С.

    Тестването на подобни температурни амплитуди се дължи на факта, че в околоземната орбита, където ще функционира сателитът няма атмосфера и разликите в температурата са огромни. Страната от към Слънцето, сателитът ще бъде изложен на много висока температура, а от към страната в сянка ще бъде подложен на студа на открития Космос. BulgariaSat-1 ще остане в термо-вакуумната камера в продължение на месец, преди да премине към останалите проверки и тестове.

    Освен експериментите, на които ще бъде подложен, сателитът ще бъде обстойно проверен, за да се гарантира, че радиочестотните компоненти ще функционират правилно в Космоса.

    Според изпълнителния директор на Булсатком и България Сат Максим Заяков, изпитанията във вакуумната камера са ключов момент от процеса на създаване на всеки космически апарат.

    През юли се предвижда тестване на антените на сателита в съоражение, наречено Compact Antenna Test Range (CATR). Това е финалната стъпка преди изстрелването на космическото тяло, но чак след безупречни резултати сателитът ще бъде придвижен към площадката за изстрелване.

    Производството на сателита беше възложено на компанията Space Systems/Loral (SSL), която  е лидер в областта, а с придвижването му до площадката за изстрелване ще се заеме руската компания Волга-Днепър. Тя ще осигури най-големия товарен самолет Ан-124, който единствен може да побере и да превози огромния сателит.

    След като бъде изстрелян, сателита ще бъде разположен на Българската позиция на геостационарната орбита и ще осигурява телевизионни и комуникационни услуги, както на Балканите, така и в други европейски региони.

    От Булсатком коментират, че освен за подобни услуги, BulgariaSat-1 ще може да се използва и за услуги свързани с националната сигурност.

    България сателит български сателит телекомуникации първият български сателит BulgariaSat-1 Булсатком

    Оценка на новината

    0