Българските плодове и зеленчуци се произвеждат повече, в сравнение с предишни години. Това обявиха от Министерството на земеделието и храните.
Според данните, близо 20% повече плодове и 18% повече зеленчуци са произведени през миналата година, в сравнение с 2014г. Интересното е, че 60% от плодовете и 72% от зеленчуците на българската трапеза са родно производство, което показва афинитета на нашенците към българските продукти.
„Българският плод и зеленчук със сигурност е по-търсен от вносния. Положителна тенденция от последните две години е това, че имаме ръст на производството на плодове и зеленчуци и се надяваме този ръст да продължи“, коментира министърът на земеделието и храните – Десислава Танева.
По данни на НСИ в България се потребяват храни за над 7.6 млрд. лв. Най-висок относителен дял заемат млякото и млечните продукти - близо 1.5 млрд. лева. По официална информация, консумацията на месни продукти е за над 1.2 млрд. лева, а на плодове и зеленчуци - 1 млрд. лева.
Очаква се, че при засилен интерес към плодовете и зеленчуците и през тази година, производството ще продължи да се увеличава, а цените ще се понижат, което ще направи тези продукти по-достъпни за обикновените българи.