• България е лидер в биопроизводството

    България е лидер в биопроизводството

    През последните години биопроизводството се разпространи силно из цял свят. От няколко години насам, биопроизводството нашумя и у нас, а в последните 2 години, отчита значителен ръст. Земеделските производители масово се насочват към него, защото търсенето на здравословни и незамърсени храни е много високо.

    България е лидер в биопроизводството

    През последните години биопроизводството се разпространи силно из цял свят. От няколко години насам, биопроизводството нашумя и у нас, а в последните 2 години, отчита значителен ръст. Земеделските производители масово се насочват към него, защото търсенето на здравословни и незамърсени храни е много високо.

    Данните на Министерството на земеделието и храните показват, че в края на 2014г. у нас са били регистрирани 4092 биопроизводители, а в края на 2015г. са малко под 5000. Зам. министърът на земеделието и храните Цветан Димитров коментира, че увеличението на биопроизводителите е знак, че хората започват да се интересуват повече от здравословно хранене и осъзнават ползите от био храните.

    Последните 5 години са цветущи за биопроизводството у нас. Наблюдава се ръст на площите, върху които се отглеждат био култури, както и на сертифицираните екологично чисти райони. 40% ръст на биоплощите се отчита през 2014г., когато те възлизат на 74 382 хектара. Покачването на биоплощите в България през 2014г. е отчетено, като най-високо във всичките страни членки на ЕС.

    Най-отглежданите био култури у нас са трайните насаждения, като пшеница, овес, ечемик, лавандула и слънчоглед, които заемат близо 65% от култивираните био площи. Последните няколко години се наблюдава увеличение и в био-лозарството. През 2015г. общото производство на на биологична растителна продукция достига до 38 000 тона.

    Най-голям дял на биологичното животновъдство отива при пчелите –  близо 19%. България заема първо място в света по брой пчели, отглеждани по биологичен начин. Като цяло био-животновъдството се практикува предимно от малки стопанства и все още не е толкова разпространено у нас, но и там се отчита тенденция на траен ратеж.

    български био храни биопроизводство български био-продукти био култури

    Оценка на новината

    0