• Странджанският манов мед вече е част от защитените наименования за произход на ЕС

    Странджанският манов мед вече е част от защитените наименования за произход на ЕС

    Сертификатът ще бъде връчен на българските представители на официална церемония в Брюксел

    Странджанският манов мед вече е част от защитените наименования за произход на ЕС

    Европейската комисия включи Странджанския манов мед в списъка със защитени наименования на Европейския съюз. Това е осмият хранителен продукт от България, признат официално от Общността. Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие Фил Хоган ще връчат ценния документ на представител на българсите производители.

    Мановият мед се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Очаква се регистрацията му да бъде двигател за съживяването на странджанския район, и да предостави нови перспективи за пчеларите в района.

    Инициативата за регистация на мановия мед беше подета преди 3 години от групата производители, за да се стигне до днешното му признание. Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. Мановият мед е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава и антиоксидантни свойства. Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

    манов мед Странджански защитено наименование за произход

    Оценка на новината

    5.00